Sunday, 1 January 2012

:::HAPPY NEW YEAR 2012:::
Tahun 2011 telah berlalu meninggalkan kita. Kini, Tahun Baru 2012 telah muncul tiba. Apakah erti sebenar tahun baru pada perspektif anda? Kenapa ramai orang bahkan sebahagian besar bergembira, bersuka ria dengan datangnya tahun baru? Apa yang membuatkan mereka begitu bahagianya apabila tibanya tahun baru yang bersilih ganti? Tidak hanya di tanah air kita yang tercinta ini, malah di seantero dunia secara umumnya begitu obses/taksub ketika meraikannya umpama sambutan perayaan bagi setiap agama yang dianuti oleh setiap individu masing-masing. Padahal pertambahan saban tahun secara literalnya membawa maksud semakin tuanya umur manusia dan secara tidak langsung semakin tuanya umur bumi dan alam semesta ini. Jika manusia, bumi dan alam semesta sudah semakin berusia, justeru ianya bererti semakin dekatnya kita semua sekalian makhluk yang dicipta oleh Yang Maha Esa dengan datangnya kiamat. Kiamat? Ya Hari kiamat, Hari yang sungguh istimewa bagi setiap kejadian di mana alam dan segala isinya akan dimusnahkan. Percayakah anda? Opsss!!! Bagaimanapun, si arjuna hatimu ini tidak akan berbicara lebih lanjut mengenai fenomena alam yang sangat luar biasa itu secara lebih terperinci. Adadah ianya kerana dikhuatiri bisa membuatkan kita menjadi seorang yang penakut dan tidak optimis menghadapi lumrah kehidupan yang hakiki bersifat sementara ini di dunia yang fana' penuh pancaroba ini???
Makna tahun baru bagi sesetengah orang (mungkin) adalah adanya perubahan. Kerana secara fitrahnya memang manusia sukakan perubahan. Sedangkan secara dasarnya pun Manusia itu adalah baru dan sangat sukakan pembaharuan. Lantaran itu, manusia merayakan/meraikannya dengan penuh bersemangat yang padu, penuh keazaman yang jitu dan penuh iltizam yang konkrit di dalam meneruskan kehidupan dari satu hari ke satu hari yang mendatang. Memang tidak dinafikan lagi bahawa hidup kita ini perlu perubahan, perlu inovasi dan perlu variasi. Monoton dan klise di dalam menjalani aktiviti kehidupan seharian terkadang membuat kita rasa bosan, sangsi, jemu dan mungkin jelik yang akhirnya membantutkan semangat kita yang telah disemai setinggi menggunung di dalam beraktiviti sehari-harian. Maka disebabkan itulah segala perilaku, gerak kerja dan rutin harian di dunia diliburkan gara-gara menyambut Tahun Baru sahaja.
Di tahun baru 2012 ini, cubalah kita belajar dari erti kegagalan, kekurangan dan kekeliruan di tahun 2011. Semua yang terjadi pada tahun sebelumnya harus kita jadikan pelajaran dan peringatan agar kita benar-benar boleh menghayati makna tahun baru ini dan memperbaiki serta menyempurnakan apa yang telah kita lakukan. Jika kita belum dapat memahami apa makna tahun baru, jika apa yang terjadi pada tahun 2011 masih berlaku juga pada tahun 2012 ini, jika ketelanjuran batasan masih tetap kita lakukan, maka tidak ada gunanya kita meraikannya tidak kiralah sama ada kita menghadirkan diri dalam ribuan jemaah umat manusia dari seluruh pelosok negara di dataran bersejarah untuk menyaksikan percikan bunga api, persembahan/konsert nyanyian artis dan sebagainya yang memungkinkan kita untuk terjebak ke lembah hina dan kemaksiatan yang memudaratkan atau besar kemungkinan kita melakukan upacara keagamaan di setiap rumah ibadat bagi setiap agama yang dianuti masing-masing pada malam tahun baru tersebut contohnya umat Islam kerap mengimarahkan masjid dengan mengalunkan bacaan ayat-ayat suci al-Quran, mendirikan solat hajat/qiamulail/solat sunat tahun baru, bersedekah dalam bentuk material atau wang ringgit dan yang sewaktu dengannya.

Apa yang penting sekali adalah Tahun Baru itu sendiri tidak menjadi Tuhan Baru (yang songsang/sebaliknya) . Lihatlah sekilas pandangan kita di tahun 2011 denagn apa yang telah berlaku. Ada artis yang dipuja setinggi melangit sehingga boleh dianggap bersalah secara hukum Islam pun masih lagi boleh diagung-agungkan. Selain itu, banyak bencana alam yang diandaikan sebagai tanda kiamat kecil yang terjadi, masih tidak mampu untuk membuatkan kita sentiasa ingat dan berwaspada pada Sang Pencipta. Tambahan lagi, ada 'pemakan suap' atau golongan yang digelar jenayah 'berkolar putih' yang terus leka dan alpa dengan sumber harta haram tersebut. Walau apapun yang terjadi di tahun 2011, marilah kita bersama-sama bermuhasabah diri dan merenungkan sejenak kembali berapa banyakkah amalan baik serta tanggungjawab wajib yang sudah kita laksanakan sebagai bekalan di akhirat kelak??? Adakah dosa-dosa kita yang sudah terang lagi bersuluh yang acap kali dilakukan itu sama ada disedari ataupun tidak disedari, dapat dipudarkan dan mungkin terus dilenyapkan daripada diari kehidupan kita pada tahun baru ini??? Renung-renungkanlah serta fikir-fikirkanlah secara matang dan bijaksana umpama 'si jauhari yang mengenali manikam'.
Akhir kalam, Selamat Tahun Baru 2012 sekali lagi diucapkan!!! Mari kita tinggalkan tahun 2011 dengan penuh optimis, azam dan tekad yang kukuh, padu dan jitu untuk menghadapi tahun seterusnya dalam keadaan yang lebih baik, lebih bahagia dan malah lebih semangat... Sekian...

Post a Comment

1 comments:

  1. Hello there, You have done an excellent job. I will definitely digg it
    and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.


    my webpage - google keyword tool

    ReplyDelete