Saturday, 21 January 2012

:::BAUCAR BUKU 1 MALAYSIA RM50X4=RM200:::Salam 1 Malaysia (secara umumnya) kepada semua teman-teman, sahabat handai dan rakan taulan yang sentiasa ternanti-nanti apakah artikel blog saya yang seterusnya buat julung kalinya ini… ;-)


Menurut sumber keratan akhbar tempatan, Tanggal 12 Januari 2012 yang lalu, telah berlangsung majlis penyerahan Baucar 1 Malaysia secara rasminya yang telah disempurnakan oleh YAB Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin selaku Menteri Pengajian Tinggi Malaysia dengan jayanya sebagaimana yang telah diuar-uarkan sendiri oleh Perdana Menteri Malaysia ke-6YAB Datuk Seri Najib Tun Abd. Razak semasa pengumuman Bajet Tahunan Negara 2012 sebanyak RM260,000,000 khas untuk peruntukan pembelian buku kepada semua penuntut Tingkatan 6, Matrikulasi, Asasi, Politeknik, IPTA & IPTS di seantero negara kira-kira 1.6 juta orang  yang memenuhi terma dan syarat yang telah ditetapkan.      
  Maka, secara tidak langsung Pelajar/Penuntut/Mahasiswa Universiti Awam mahupun Swasta yang berstatus Warganegara Malaysia sahaja, umumnya wajib diberikan baucar RM50X4keping setiap seorang secara percuma mengikut Tahun dan Fakulti Pengajian masing-masing secara mutlaknya. Jadi, adakah anda semua berpuas hati dengan pemberian secara percuma baucar RM  tersebut???

 Walau bagaimanapun, saya yakin dan percaya, kemungkinan besar ada segelintir pihak terutamanya daripada golongan-golongan Pelajar/Mahasiswa IPTA sendiri khususnya yang mempertikaikan serta menyuarakan pendapat mereka dengan pelbagai spekulasi negatif, tohmahan dan cacian secara emosional dan tidak matang umpama ‘baling batu sembunyi tangan’  mengenai hasrat dan niat murni kerajaan Malaysia yang tulus ikhlas demi kemaslahatan (kepentingan) dan menjaga kebajikan mereka semua sebagai penuntut ilmu. Semestinya perkara asas yang sedang bermain oleh dek fikiran kita yang waras ini dan tidak boleh ditepis lagi adalah berkait rapat dengan kepentingan ‘dunia politik’ semata-mata pada perspektif kolot/jumud/ortodok mereka bak ‘tin kosong’ yang tiada isi di dalamnya!!! Justeru, Anda fikir-fikirkanlah sendiri…

       Lantaran itu, saya menyeru kepada semua pelajar/mahasiswa/i IPTA khususnya agar dapat menggunakannya secara berhemah tinggi dan bijaksana yang relevan dengan tuntutan sebenar pemberian baucar percuma tersebut kepada anda untuk membeli apa jua sebarang bentuk bahan bacaan dengan kaedah menebus baucar tersebut dengan syarat benda/bahan tersebut tidak melebihi daripada harga baucar yang ditetapkan seperti buku rujukan, motivasi, agama, majalah ilmiah atau mungkin novel serta sebarang bentuk perkakasan alat tulis dan yang sewaktu dengannya yang berkaitan dengan proses pengajaran dan pembelajaran di samping, sesuatu yang berpotensi untuk menambah baik dan mempertingkatkan kualiti, mutu dan gaya hidup anda tidak kira bila-bila masa dan di mana jua anda berada.

  
              AMARAN!!! Anda perlu bertindak segera untuk tebus baucar tersebut sebelum 31/03/2011!!! Sekian…

Nota Ringkas : Yahooo…!!! Tuan empunya blog ini pun dah gunakan/tebus baucar yang diterima dengan membeli kamus rujukan tribahasa (Melayu-Inggeris-Arab) versi baru serta senaskhah Kitab al-Quran & terjemahan yang keseluruhan berharga hampir RM 100 di ‘booth’ jualan buku di perkarangan perpustakaan USIM baru-baru ini. Dan semestinya sempat juga melawat di toko/kedai buku ‘POPULAR’ yang berdekatan untuk membeli (opsss… mendapatkan secara percuma) alat-alat tulis bagi kegunaan sepanjang masa walaupun dah habis ‘final exam’…hehe…  Wassalam… (^_^)v   

Post a Comment

0 comments:

Post a Comment

Post a Comment